5 tips om successvol te blijven innoveren als start-up

5 tips om successvol te blijven innoveren als start-up
10 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Innovatie is de sleutel tot succes voor elke start-up. Het zorgt voor groeimogelijkheden en ontwikkeling in een bedrijf. Dat blijkt ook uit de 2019 KVK Innovatie Top 100, waar 56 van de innovaties uit start-ups kwamen. Maar innovatie is geen garantie voor succes. Onderzoek van Viking Direct heeft aangetoond dat van de 500 Mkb-bedrijven uit de KVK Innovatie Top 100 van de afgelopen vijf jaar, 14 bedrijven inmiddels failliet zijn gegaan. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw innovaties een succes worden? Hieronder lees je een aantal tips.

1. Zorg voor onmisbare waarde
Een simpele formule voor een succesvolle innovatie is: gewenst bedrijfsresultaat x waarde voor de klant. Als je bijvoorbeeld een productinnovatie doorvoert, is het belangrijk om onmisbare waarde aan je klant te bieden. De makkelijkste manier om erachter te komen waar jij waarde kunt bieden aan je klant is door het simpelweg te vragen. Met een simpele enquête kun je er al snel achter komen waar klanten innovatie zouden willen zien.

2. Heb het verhaal helder
Als je vernieuwing brengt in je aanbod of proces, is het noodzakelijk dat je een duidelijk verhaal hebt. Denk er bij een nieuw product of service aan hoe dit in je bestaande aanbod past. En als je processen innoveert moet het voor medewerkers helder zijn wat de voordelen zijn van deze verandering. Dit scheelt een hoop frustratie!

3. Wed nooit op één paard
Denk jij hèt gouden idee van de eeuw te hebben? Mooi! Ga ermee aan de slag en breng het idee tot leven. Maar zorg niet dat al je aandacht op dit gouden idee blijft hangen. Het geheim van start-ups is dat zij constant aanpassingen durven te maken en zich dus niet blind staren op slechts eén innovatie.

4. Durf te starten (en te stoppen)
Het is een inkoppertje dat innovaties alleen succesvol kunnen zijn als je risico’s durft te nemen om met de innovatie te beginnen. Maar net zo belangrijk is om te durven stoppen met een innovatie die niet goed loopt. De enige manier om te weten of een innovatie gaat lukken is om ermee te beginnen, maar daarmee komt het risico dat een vernieuwing ook niet kan lukken. Een goede entrepreneur kan snel het strategische besluit nemen om een innovatie stop te zetten als deze niet goed uitpakt.

5. Creeer een innovatie cultuur
Heb je zelf geen goed idee, maar wil je wel blijven innoveren? Zorg er dan voor dat je een goede innovatie-cultuur binnen je start-up aan. Moedig je werknemers en collega’s aan om vrijuit ideeën voor verbetering te bedenken en beloon succesvolle innovaties rijkelijk.