5 redenen om je uren bij te houden als zzp'er

5 redenen om je uren bij te houden als zzp'er
2 jaar geleden
Gepost in Financieel

Als ondernemer heb je het vaak erg druk. Hierdoor worden administratieve taken, zoals het bijhouden van je uren, vaak onvoldoende of niet gedaan. Toch is het erg belangrijk om je uren goed bij te registreren. Niet alleen voor opdrachtgevers, maar ook voor jezelf. Urenregistratie kan je namelijk belastingvoordeel opleveren. Hoe dat precies zit en wat de andere redenen zijn om goed je uren bij te houden, vertel ik je in deze blog.

Belastingvoordeel
Voor veel zzp’ers is het urencriterium van de Belastingdienst de enige reden om uren te registreren. Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor starters- en zelfstandigenaftrek. Om hierop aanspraak te maken zul je er allereerst voor moeten zorgen dat jij je uren netjes hebt geregistreerd. Mocht je meer dan 1225 uur per jaar in je onderneming steken, dan kom je in aanmerking voor de ondernemersaftrek Belastingdienst. Dit kan je veel belastingvoordeel opleveren. Het is wel van belang dat jij al je uren op de juiste manier bijhoudt. De Belastingdienst kan namelijk een controle uitvoeren of jij wel voldoet aan dit urencriterium. Maar zolang jij je registratie goed op orde hebt is er niks aan de hand.

Het verantwoorden van je uren als zzp’er of starter
Als je werkt voor een opdrachtgever of bepaald project, is het handig en meestal verplicht om je uren te verantwoorden als zzp’er. Zeker als je werkt op basis van ‘uurtje factuurtje’. Een goede urenverantwoording toont aan hoeveel tijd aan welk project of welke activiteit besteed is. De meeste opdrachtgevers verwachten een gedetailleerd overzicht van de uren. Denk er hierbij aan dat je goed omschrijft wat je per uur hebt gedaan en waar je de uren precies aan hebt besteed. Voor een project geldt hetzelfde. Je moet altijd in staat zijn om aan te kunnen tonen hoeveel uur je hebt besteed aan het project en wat je in die uren hebt gedaan.

Inzicht in je uren
Uren registreren doe je natuurlijk niet alleen voor de Belastingdienst en opdrachtgevers. Door je uren bij te houden als zzp’er krijg je goed inzicht in jouw tijdsbesteding. Zo kun je na een tijdje goed zien of je efficiënt te werk bent gegaan in een bepaalde periode en waar eventueel tijdwinst valt te behalen voor de komende periode. Door je uren bij te houden ga je een stuk bewuster plannen. Na een tijdje zal je inzien welke werkzaamheden, klanten of projecten veel of weinig tijd vereisen. Zodra je dit weet, wordt het makkelijker om een planning en de daarbij behorende keuzes te maken. Dit zorgt ervoor dat je in de toekomst een stuk efficiënter kunt werken.

Offertes en facturen
Twijfel je tijdens het opstellen van een offerte of factuur wel eens over het aantal uren? Als je gebruik maakt van urenregistratie zal dit niet meer gebeuren. Doordat je keurig hebt bijgehouden hoeveel uur je hebt gewerkt voor een opdrachtgever, zal het eenvoudig zijn om de gewerkte uren op de factuur te zetten. Je pakt even je urenregistratie erbij en je ziet het aantal uren per project. Het is zelfs mogelijk om je geregistreerde uren automatisch om te zetten in een factuur met software. Dit is bijvoorbeeld in veel CRM pakketten mogelijk maar kan ook door je urenregistratie te koppelen met je factuur- of boekhoudprogramma.

Ook wordt het opstellen van toekomstige offerte gemakkelijker. Doordat je al je uren registreert weet je precies hoeveel tijd er in bepaalde werkzaamheden zit. Het inschatten van het aantal uren voor een bepaalde klus wordt hierdoor veel makkelijker. Dankzij urenregistratie kun je dus het exact aantal gewerkte uren facturen en een realistische schatting geven op een offerte.

Loop geen inkomsten meer mis als zzp’er
Gratis werk leveren? Dat wil natuurlijk niemand. Als je voor veel verschillende opdrachtgevers tegelijk werkt, kan het soms onoverzichtelijk zijn hoeveel uur je hebt gewerkt voor iedere klant. Mocht je per ongeluk een uurtje vergeten zijn, dan kost dit je al gauw tientallen euro’s. Zonde natuurlijk. Als je jouw uren bijhoudt met software, zal dit jou niet meer snel overkomen. Doordat je per opdrachtgever en per project hebt bijgehouden hoeveel uur je hebt besteed en waaraan je die uren hebt besteed, zal je altijd in staat zijn om een volledige en correcte factuur op te stellen.