5 dingen die je moet weten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en de gevolgen voor payroll

5 dingen die je moet weten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) en de gevolgen voor payroll
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 maanden geleden
Gepost in Ondernemen

Op 1 januari wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) actief, een wet die ondernemers stimuleert om medewerkers in vaste dienst te nemen. Dit heeft gevolgen voor flexibele arbeidsvormen zoals payroll, schrijft Sprout-expert Fee Naaijkens.

Huur je momenteel mensen in via payroll, realiseer je dan dat de WAB straks je personeelskosten verhoogt en de flexibiliteit van je personeelsbestand beperkt. De belangrijkste wijziging is dat je voor je payrollmedewerkers meer gaat betalen dan voorheen.

Maar door de invoering van de WAB zitten er meer haken en ogen aan het inhuren via payroll. Moet je nu bij je payrollprovider blijven of op zoek naar andere arbeidsvormen? Wees je ervan bewust dat het volgende verandert vanaf 1 januari:

1. Payrollmedewerkers vallen voortaan onder de cao van jouw bedrijf

Momenteel vallen payrollers onder de uitzend-cao, waardoor ze bijvoorbeeld niet altijd recht hebben op het aantal vakantie- of verlofdagen dat binnen jouw cao geldt. Vanaf 2020 hebben payrollwerknemers recht op de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden volgens jouw cao. Als werkgever ben je verplicht om deze arbeidsvoorwaarden aan te leveren bij het payrollbedrijf, zodat jouw mensen op de juiste manier kunnen worden uitbetaald. Houd er rekening mee dat het payrollbedrijf eventuele extra loonkosten aan jou kan doorberekenen.

Klik hier en lees het volledige artikel

Bron: www.sprout.nl