4 redenen je als ondernemer een AOV verzekering moet afsluiten

1 maand geleden
Gepost in Gastblogs

Als zzp’er ben je misschien snel geneigd om het afsluiten van verzekeringen op de lange baan te schuiven. De noodzaak van een AOV verzekering wordt bijvoorbeeld vaak weggewuifd. Totdat je het ineens keihard nodig hebt en je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Daarom zetten we hieronder 4 redenen op een rij waarom je als ondernemer een AOV verzekering moet afsluiten.

Wat is een AOV verzekering?

AOV staat voor arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met een AOV voor ondernemers bescherm je je als zzp’er of ondernemer tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Stel: je wordt onverhoopt ziek of je krijgt een ongeluk en je kunt je werk niet meer naar behoren uitvoeren. Dan zit je - als je niet in loondienst bent - zonder verzekering met de gebakken peren. Met een AOV verzekering heb je recht op een uitkering. De hoogte van de premie hangt af van:

  • Leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie.
  • Beroep. Als je een risicoberoep hebt, betaal je meer.
  • Hoogte van eigen risico. Dit bepaal je zelf.
  • De dekking die je kiest. Dit is ook je eigen keuze.

De AOV verzekering is op dit moment nog niet verplicht. Het wordt waarschijnlijk in de nabije toekomst wel verplicht voor zzp’ers. Ben jij zzp’er? Kijk voor een AOV zzp verzekering en sluit alvast een gepaste verzekering af, voordat het daadwerkelijk verplicht wordt.

Waarom is het belangrijk om een AOV verzekering af te sluiten?

1. Het kan hele nare gevolgen hebben als je het niet doet

De belangrijkste reden is natuurlijk de mogelijke gevolgen als je het niet doet. Veel ondernemers denken: “Ach, ik word toch niet ziek” of schuiven het afsluiten van een verzekering alsmaar voor zich uit. Toegegeven: zo’n verzekering is niet goedkoop. Afhankelijk van de eerder genoemde factoren is een AOV verzekering tussen de €80,- of €400,- per maand. Het kan natuurlijk ineens een redelijke kostenpost zijn om maandelijks te moeten lappen voor een verzekering. Maar de kans dat je ziek wordt, een burn-out of een ongeluk krijgt is helaas groter dan je denkt. Ongeveer 10 procent van de zelfstandig ondernemers raakt arbeidsongeschikt. Als je dan geen verzekering hebt afgesloten, is de bijstand het enige waar je aanspraak op kan maken. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor je bedrijf, maar betekent ook dat je nog allesbehalve comfortabel kunt leven.

2. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je wilt 

Veel ondernemers klagen dat een AOV verzekering te duur is. Je kunt het echter zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Doordat je de dekking en het hoogte van het eigen risico zelf kan kiezen, bepaal je zelf deels hoe hoog je premie is en voor welk bedrag je straks verzekerd bent. Het is niet verplicht om je hele inkomen te laten verzekeren. Je kunt ook alleen het bedrag verzekeren wat je nodig hebt voor vaste lasten en boodschappen, zodat je de premie lager houdt.

3. Een verzekering afsluiten is meestal een beter idee dan sparen 

Er zijn ondernemers die liever voor eventuele arbeidsongeschiktheid sparen in plaats van een verzekering afsluiten. Dat betekent dat je elke maand trouw geld opzij moet zetten. Dit kan alleen al een flinke kluif zijn. Bovendien is de kans groot dat je je hele spaargeld erdoor heen moet jassen als je arbeidsongeschikt wordt. Vaak heb je maar genoeg geld om een aantal jaar door te komen. Met een AOV verzekering ben je veel langer verzekerd, waardoor het bijna altijd de betere optie is. Stel dat je de rest van je leven arbeidsongeschikt raakt, dan heb je minstens een ton nodig. Dat spaar je niet zomaar bij elkaar.

Je kunt spaargeld ook combineren met een AOV verzekering, door een wachttermijn in te stellen. Je geeft dan aan een korte periode van arbeidsongeschiktheid zelf voor je inkomen te zorgen en pas daarna een uitkering nodig te hebben. Zo wordt de premie lager.

4. De premie van een AOV verzekering is fiscaal aantrekkelijk 

Je mag de premie van de AOV verzekering aftrekken bij de belastingaangifte. De premies worden erkend als ‘uitgaven voor inkomensbehouding’. Voorwaarde is wel dat de uitkering wordt gedaan aan diegene die premie betaalt. Let op: je betaalt wel inkomstenbelasting over het uitgekeerde bedrag als je arbeidsongeschikt raakt.