3 Tips voor het starten van een onderneming in de bouw

3 Tips voor het starten van een onderneming in de bouw
3 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

De bouw is een erg brede branche. Functies lopen uiteen van elektriciën tot aannemer. De branche biedt tal van mogelijkheden. Steeds meer werknemers kiezen ervoor om te starten als ondernemer in plaats van het werken onder een baas. Je hebt je eigen klanten en bepaalt je eigen regels. Wel komen hier verschillende verantwoordelijkheden bij kijken. Om je op weg te helpen worden hier een aantal tips gegeven wanneer jij een eigen onderneming wil starten in de bouw.

Schrijf een bedrijfsplan

Net als bij ieder ander bedrijf is het van belang om voor het starten van het bedrijf je goed voor te bereiden. Dit kan door het opstellen van een bedrijfsplan. In je bedrijfsplan komt te staan hoe je onderneming er uit komt te zien en hoe zaken worden geregeld. Hoe ga je bijvoorbeeld aan klanten komen en wie gaat de administratie doen? Dit kan je zelf doen maar eventueel ook uitbesteden. Op deze manier maak je een schets van je bedrijf en weet je wat je te wachten staan. Waarschijnlijk loop je tegen bepaalde zaken aan waar je van tevoren niet aan had gedacht. Op internet staan vele voorbeelden van bedrijfsplannen die jou hand vaten kunnen geven tot een succesvol en compleet plan.

Zet veiligheid op nummer één 

De bouw kent vele risicovolle functies. Je kan te maken krijgen met gevaarlijke situaties. Dit kan leiden tot het tijdelijk stoppen met werken. Dit wil je natuurlijk niet als je net begonnen bent! Probeer met deze risico’s zoveel mogelijk rekening te houden. Afhankelijk van welk beroep je gaat beoefenen is een verzekering erg belangrijk. Niet alleen voor jezelf maar ook voor bijvoorbeeld je auto, materialen en je werkzaamheden. Zo voorkom je hoge kosten tijdens werkzaamheden.

Om te voorkomen dat je tijdelijk of misschien wel definitief moet stoppen met werken is het belangrijk om goede, beschermende werkkleding te dragen. Ook dit is weer afhankelijk van je beroep maar wordt zeker aangeraden. Doordat je vrijwel de hele dag zult staan en er een risico is dat er iets op je voet kan vallen zijn stevige schoenen met een stalen neus aan te raden. In sommige gevallen dient een helm te worden gedragen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Ook is het mogelijk dat je lichaam wordt overbelast door het vele staan. Een voorbeeld hiervan is hielspoor. Hierbij staat er te veel spanning op de peesplaat wat zal leiden tot ontstoken weefsel met scheurtjes. Denk je dat je last hebt van hielspoor? Hier lees je meer over de symptomen van deze pijnlijke aandoening.

Schrijf je bedrijf in en zet de administratie op

Om een eigen onderneming te mogen starten ben je verplicht je in te schrijven bij de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Wanneer je dit succesvol hebt gedaan staat je bedrijf officieel op papier!

Een belangrijk onderdeel van je bedrijf zijn de inkomsten. Je beoefend je functie graag maar je werkt niet voor niets. Als ondernemer zal je niet meer een vast maandelijks bedrag uitbetaald krijgen. Je zal zelf voor je klanten moeten zorgen en deze offertes en facturen moeten sturen. Ook zal je voornamelijk in het begin veel kosten hebben waar je rekening mee moet houden. Zo dien je een bedrijfsauto/bus en materialen aan te schaffen. Om dit allemaal overzichtelijk te kunnen houden is het van belang om een goede bedrijfsadministratie op te zetten.