3 redenen waarom je zou moeten beginnen met online boekhouden

7 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Ben jij zelfstandig ondernemer? Dan wil je ongetwijfeld zoveel mogelijk tijd aan jouw onderneming besteden. Helaas kan dit niet altijd, want je ontkomt bijvoorbeeld niet aan de boekhouding. Menig ondernemer is hier meer tijd aan kwijt dan hem lief is. Geldt dit ook voor jou? Dan besteed je jouw administratie mogelijk uit aan een accountant of administratiekantoor. Dit brengt kosten met zich mee. Wil je deze kosten voorkomen? Kies dan voor online boekhouden. Ondanks dat dit de laatste jaren steeds meer gebruikt wordt, is niet iedere ondernemer hier bekend mee. Daarom zeten we hier 3 voordelen van online boekhouden op een rijtje.

1. Transacties automatisch inlezen
Ondernemers die zelf hun boekhouding doen, gebruiken hier vaak een Excelsheet voor. Doe jij dit ook? Dan voer je transacties van jouw zakelijke rekening handmatig in. Je kunt deze rekening namelijk niet koppelen aan Excel. Dit is bij online boekhoudsoftware niet het geval. De meeste online boekhoudprogramma’s beschikken namelijk over een koppeling. Hierdoor koppel jij jouw zakelijke rekening makkelijk aan het programma. Grote voordeel hiervan is dat transacties automatisch ingelezen worden, waardoor jij ze niet langer handmatig in hoeft te voeren.

Je kunt online boekhoudsoftware daarnaast gebruiken voor de facturatie. Kies jij hiervoor? Dan is er nog een groot voordeel waarmee je te maken krijgt. Het online boekhoudprogramma koppelt de transacties van jouw zakelijke rekening dan namelijk direct aan de bijbehorende facturen. Jij bespaart zo flink wat tijd op jouw boekhouding en dat kun je mooi in jouw bedrijf steken.

2. Btw-aangifte staat direct klaar
Eén van de zaken waar je als zelfstandig ondernemer mee te maken krijgt, is de btw-aangifte. De meeste ondernemers doen deze aangifte eenmaal per kwartaal. Er zijn ook bedrijven die het maandelijks of jaarlijks doen. Voor welke optie jij ook kiest, het kost je altijd (veel) tijd. Vind jij het verschrikkelijk om de btw-aangifte te doen? Dan biedt een online boekhoudprogramma uitkomst.

Veel ondernemers zien niet direct in waarom online boekhoudsoftware hen helpt bij de btw-aangifte. Toch is dit wel degelijk het geval. Gebruik jij een programma voor de boekhouding? Dan staat jouw btw-aangifte altijd direct klaar. Transacties worden immers automatisch ingelezen en kunnen zelfs gekoppeld worden aan jouw facturen. Het programma zet hierdoor direct jouw btw-aangifte klaar. Jij hoeft deze aangifte zodoende alleen nog te versturen naar de Belastingdienst, waardoor jij flink wat tijd bespaart op jouw administratie.

3. Altijd en overal toegang tot jouw boekhouding
De meeste ondernemers die een boekhoudprogramma gebruiken, installeren deze op hun werkcomputer. Als dit een vaste computer is, heb jij alleen inzicht in jouw boekhouding wanneer je op het werk bent. Toch is het ook handig om jouw boekhouding vanaf andere plekken te kunnen bekijken, bijvoorbeeld thuis. Wil jij dit ook? Dan biedt ABN AMRO Boekhouden uitkomst.

Kies je voor een boekhoudpakket van deze bank? Dan heb je altijd en overal inzicht in jouw boekhouding. Het enige wat jij hoeft te doen, is inloggen via de website. Ben je op vakantie en wil je kijken hoe het financieel met jouw bedrijf gaat? Dan kan dat gewoon. Bij online boekhouden hoef je namelijk alleen maar over internet te beschikken. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een vaste computer, maar kun je jouw boekhouding ook inzien via een tablet of smartphone.