3 redenen waarom een online boekhoudprogramma je business & gezondheid verbeteren

8 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Slecht nieuws voor iedereen die boekhouden saai vindt. Want minder stress, meer focus en een gezonde, toekomstbestendige business krijg je pas als je de boekhouding - het fundament van je onderneming - op orde hebt. Dé verrassende tool die je daarbij helpt? Een online boekhoudprogramma.

#1 Minder stress met een online boekhoudprogramma
Risico en onzekerheid horen bij ondernemen. Het logische gevolg? Stress. Nu zijn er volgens het Instituut voor Stresspreventie in Leiden 3 vormen van stress: spannende, frustrerende & schadelijke. De eerste 2 zijn alledaags en normaal. De laatste NIET en kan tot chronische stress (en lichamelijke klachten) leiden. Dat is interessant want volgens onderzoek van de KvK heeft 26% van de ondernemers last van stress of lichamelijke klachten omdat ze geen advies vragen bij vraagstukken rondom hun onderneming. Denk bij deze vraagstukken aan acquisitie of retentie van klanten, financiering vinden en het voldoen aan wet- en regelgeving. Het is interessant dat 41% het gevoel heeft dat ze er alleen voor staan.

Maar hoe helpt een online boekhoudprogramma tegen stress?
Simpel. Je administratie is de basis van je onderneming. Een online boekhoudprogramma automatiseert bijna alles en geeft je haarfijn inzicht in je financiën en klanten. Bovendien voldoe je bijna automatisch aan een lijst aan wettelijke regels rondom je administratie en beveiliging van de gegevens van jou en je klanten. (Hoewel je bij een gespecialiseerde jurist na moet vragen of je helemaal voldoet aan iets als de GDPR.) Als jij via handige dashboards precies weet wat er wanneer binnenkomt en weer uitgaat is bijvoorbeeld de cashflowstress in 1 klap weg.

Daarmee snoer je de mond van dat stemmetje in je achterhoofd of je deze maand wel rondkomt. Dat voorkomt weer slapeloze nachten (waar volgens onderzoek van REAAL 51% van de ondernemers mee kampt) en slechte kortetermijnbeslissingen die daarop volgen. Denk aan klanten onboarden die niet bij je core business of plannen passen, of erger - in je wanhoop klanten aan gaan nemen die alleen bodemprijzen willen betalen.

#2 Meer focus met een online boekhoudprogramma
Nog een gebied waar een online boekhoudprogramma meehelpt is het geven van meer focus van je onderneming. Het is geen geheim dat zo'n beetje iedere businesscoach op LinkedIn roept dat je een niche moet vinden en dat moet gebruiken om stabiele inkomsten mee op te bouwen. Er is een reden waarom ze dat doen: het werkt. Maar dan moet je wel de niche vinden die bij je past én waarvan je kunt leven. Dat wordt alleen duidelijk als je het volledige traject van acquisitie tot aan facturatie in kaart brengt. Dat doe je met de juiste boekhoudsoftware met geïntegreerde CRM (ofwel relatiebeheer). Zo weet je wat je meest winstgevende producten of services zijn. Of aan welke klanten in welke branche je het meest verdient en hoeveel ruimte voor investeringen je hebt om bijvoorbeeld andere niches te onderzoeken. Zo pak je al die vraagstukken gestructureerd en geïnformeerd aan. Dat helpt je weer om gericht vragen te kunnen stellen aan de juiste experts. Als je je vragen kunt onderbouwen met bruikbare data dan kunnen de experts je beter helpen én zijn ze onder de indruk van je inzicht.

#3 Toekomstbestendig ondernemen met een online boekhoudprogramma
Een toekomstbestendige business neerzetten is moeilijk. Alleen kun je jezelf een handje helpen door een flexibel online boekhoudprogramma te kiezen waar je nog jarenlang op vooruit kunt én nu al van profiteert door al het handmatige werk te automatiseren. Laten we duidelijk zijn. Een modern online boekhoudprogramma automatiseert zo'n beetje alles wat er te automatiseren valt. Het enige wat jij hoeft te doen is even te checken of het klopt. No-hands accounting heet dat ook wel. Denk hierbij aan het verwerken van inkomende facturen en bonnen. Even inscannen met je smartphone of tablet en de robot neemt het over. Ook banktransacties en betalings- & incassobestanden worden automatisch uitgewisseld met je bank. De robot leert van je en koppelt alvast bekende betalingen met de juiste categorieën.

Verder staan moderne online boekhoudprogramma's in de cloud. Dat betekent dat de leverancier heel makkelijk nieuwe features kunnen doorvoeren en de gebruiksvriendelijkheid continu kunnen verbeteren. Nog een voordeel is dat andere pakketten makkelijk te koppelen zijn via een API ofwel Application Program Interface. Zo koppel (en ontkoppel) je bankrekeningen, tankpassen, incassobureaus of je webwinkel aan dat online boekhoudprogramma. Maar net wat je uitkomt. Misschien werk je over een maand met een nieuw projectmanagementpakket of stap je over naar een nieuwe bank. Geen probleem. Lekker flexibel.