3 onterechte twijfels over de BV als rechtsvorm van tafel

3 onterechte twijfels over de BV als rechtsvorm van tafel
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Beginnersvragen

Veel startende ondernemers komen er een keer voor de staan: ‘de rechtvormkeuze’. Je gaat starten met ondernemen. Maar of het een BV of eenmanszaak, of misschien toch een VoF wordt? Dat is een besluit wat nog genomen gaat worden. Ben je alleen? Dan blijven een BV en eenmanszaak over. Maar vooral over de BV als rechtsvorm bestaan vaak onterechte vooroordelen. We nemen hieronder met je door zodat jij een juiste keuze kunt maken voor je start.

EENMANSZAAK VERSUS BV
De eenmanszaak is voor de meeste ondernemers een goede keuze. Fiscale voordelen, zeker als je voor het eerst begint met ondernemen, zijn aanzienlijk en voor een paar tientjes ben je binnen een uurtje ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel.
De BV is voor veel startende ondernemers een minder voor de hand liggende keuze. Ondanks het professionele imago van de BV en de mogelijkheden om risico’s af te dekken, worden veel startende ondernemers over het algemeen – en vaak onterecht – afgeschrikt door 3 elementen. We behandelen ze hieronder zodat jij een goeie afweging kunt maken.

VOOROORDEEL 1 – BV IS FISCAAL RUWWEG BOVEN DE €120.000 INTERESSANT
Veel ondernemers worden – met name door boekhouders – geadviseerd om vanuit fiscaal voordeel in een eenmanszaak te ondernemen. Daar is op zich niets op tegen. Sterker nog. De fiscale voordelen voor de eerste jaren zijn aanzienlijk. Er zijn echter 2 vragen die bijna nooit in combinatie worden gesteld:
• Hoe groot is het fiscale voordeel echt?
• Wat betekent dat voordeel als je het afzet tegen de risico’s?

Ga je hier voor jezelf goed naar kijken? Dan zul je zien dat de BV in veel gevallen bij een omzet van €75.000 fiscaal nog iets onvoordeliger uitvalt. Maar stel dat is €2.500 op jaarbasis? Is het risico dat je met je onderneming neemt – die €2.500 per jaar dan waard? Heel concreet : stel je wordt privé aansprakelijk gesteld? Dat risico kun je niet uitsluiten in een eenmanszaak zoals je dat wel met een BV kunt. Zou je dat risico willen uitbannen voor €2.500? Dat is eigenlijk een veel essentiëlere vraag dan “Hoeveel is een BV fiscaal onvoordeliger dan een eenmanszaak?”

VOOROORDEEL 2 – IN EEN BV MOET JE JEZELF MEER DAN €44.000 UITKEREN
Een ander vooroordeel wat vaak wordt genoemd is het zogenaamde DGA salaris. Het is kortgezegd het salaris dat je jezelf als Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) uitkeert. De Belastingdienst heeft dat gesteld op €44.000. Veel ondernemers denken dan:”Dat ga ik nooit verdienen in het eerste jaar.” En daarom beginnen ze niet aan een BV. Dit is dus een onterechte reden. Verdien je namelijk het eerste jaar niet zoveel? Dan mag je jezelf gewoon uitkeren wat redelijk is en niet de continuïteit van je onderneming in gevaar brengt.. Kort samengevat: “Wat er in de BV niet verdiend wordt, kun je jezelf ook niet uitkeren.”

VOOROORDEEL 3 – BV IS DUUR
Veel ondernemers veronderstellen dat een BV administratief een stuk duurder is. Dus dat de kosten van de boekhouding en het doen van de aangifte sterk toenemen. Ook dat is vaak een onterechte veronderstelling. Of in ieder geval een die je moet relativeren. Nu moet je met een BV wel elke maand een salaris-aangifte doen, maar de kosten en werkzaamheden daarvan zijn verwaarloosbaar. En Vennootschapsbelasting-aangifte is welliswaar iets meer werk dan een aangifte voor je eenmaanszaak, maar als je een slimme oplossing kiest voor je boekhouding en belastingaangifte, dan hoeft dat niet perce duurder uit te vallen. Dat is dus gewoon een kwestie van goed kijken wat de markt je biedt en je boekhouder challengen.

INFORMEER JEZELF GOED EN LAAT JE PAS DAN ADVISEREN
Meer details over al deze veelal onterechte vooroordelen vind je op de website van FIRM24. Let wel: iedere ondernemer heeft weer een andere uitgangspositie waar zijn of haar ideale rechtsvorm niet vanuit een artikel als dit kan worden opgemaakt. Zorg dat je je goed laat adviseren bij de keuze van je rechtsvorm. Je kunt eventueel hier een rechtsvormkeuze test doen. Zo heb je binnen 3 minuten een quickscan op basis van jouw specifieke situatie, inclusief wat concrete tips waar je direct wat aan hebt. Zorg dat je op dit soort manieren eerst het een en ander weet van deze materie voordat je je laat adviseren.