28 innovatieve ideeën voor een beter wereld op één podium

28 innovatieve ideeën voor een beter wereld op één podium
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Events

Op 22 november presenteren ondernemers uit heel Europa hun innovatieve ideeën die een grote impact op onze maatschappij kunnen hebben. 28 innovators uit alle Europese lidstaten staan in Tallinn in de halve finale van Ideas from Europe, waar ze hun oplossingen presenteren om wereldwijde problemen aan te pakken.

Van oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan, het gebruik van innovatieve technieken om gezondheidsproblemen vast te stellen en aan te pakken, het slim inzetten van duurzame
energiebronnen en het terugdringen van de CO2-uitstoot, tot aan programma’s die kinderen met Autisme helpen, pesten tegen gaan en vluchtelingen sneller aan diploma’s helpen; deze
ondernemers hebben innovatieve oplossingen voor Global Challenges gevonden. Ideas from Europe helpt de ondernemers om hun ideeën verder te ontwikkelen en uit te breiden.

Halve finale
Iedere twee jaar wordt er een halve finale gehouden waarin elk Europees lidstaat hun beste idee naar voren schuift. Deze editie vindt plaats in Tallinn, Estland, dat de huidige voorzitter van de Europese Raad is. De 28 innovatieve ondernemers geven voor een jury, een pitch van drie minuten waarin zij hun idee uitleggen. De jury bestaat dit jaar uit Kaupo Reede van het Estse ministerie van Economische zaken, Ulrike Rabne Kollen, voorzitter van het UEAPME General Assembly, Kristin Schreiber, directeur COSME en SME Policy bij de Europese Commissie en Cees Vermaas, directeur van CME Group Europe.

De jury en de deelnemers in de zaal kiezen negen ideeën die doorgaan naar de finale op 24 april 2018, in de Ridderzaal in Den Haag. Daar krijgen ze de ruimte om over hun idee uit te wijden en zullen de sprekers aan de voor hen relevante stakeholders gekoppeld worden, zodat ze hun idee kunnen doorontwikkelen.

Wildcard
Daarna is het aan het brede publiek in Europa en elders in de wereld om een tiende idee de kans te geven om naar de finale in Den Haag te gaan. Vanaf 23 november tot januari kunnen mensen via de website van Ideas from Europe op de overgebleven kandidaten stemmen. Eén van hen zal uiteindelijk op 24 april zich bij de andere negen voegen.

Micreos
Nederland wordt vertegenwoordigd door Mark Offerhaus van Micreos. Dit biotech bedrijf houdt zich bezig met het ontwikkelen van bacteriofaag-producten. Fagen zijn de natuurlijke vijand van bacteriën en de producten zijn gericht op het bestrijden van bacteriën op allerlei plekken. Op het menselijk lichaam, bij ziektes en in de voedselketen. Dit zou het gebruik van antibiotica overbodig maken. Door gebruik van de fagen worden enkel de ‘slechte’ bacteriën gedood en er wordt geen resistentie opgebouwd zoals het wel het geval is bij antibiotica.

Programma
De halve finales van Ideas from Europe zijn op woensdag 22 november in Tallinn. Het programma start om 16.00 uur lokale tijd (17.00 Nederlandse tijd). De halve finales zijn via een live stram te volgen op www.ideasfrom.eu. Op donderdag 23 november om 9.00 uur lokale tijd (10.00 uur Nederlandse tijd) worden de negen ideeën bekend gemaakt die naar de finale in de Ridderzaal gaan. 

Ideas from Europe
Ideas from Europe is een initiatief van de Europese Commissie en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en faciliteert een gezamenlijke ontwikkeling van ideeën met een sociale en economische impact. Ideas from Europe heeft als missie om transparantie te creëren in het scale-up proces van ideeën die het waard zijn om uit te voeren. 

Bron: Ideas from