12 veelgemaakte taalfouten in financiële teksten

12 veelgemaakte taalfouten in financiële teksten
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Inklappende beurskoersen en recessie-angst. We krijgen dezer dagen veel financieel-economische informatie te verwerken. Belangrijke berichten, want ze raken onze eigen portemonnee en die van de bedrijven waar we werken. Maar qua taal laten die bankiers, economen en financieel-economische journalisten regelmatig steken vallen. Hier zijn de twaalf meest voorkomende taalfouten uit de financiële wereld.

1. Uit onderzoek blijkt

Financieel-economische stukkenschrijvers zijn dol op studies en onderzoeken. Ze worden plechtig gepresenteerd: Uit onderzoek blijkt dat… Een van de betekenissen van ‘blijken’ is ‘het is bewezen’. En daar wringt het vaak.

Gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek kun je als ‘bewezen’ beschouwen. Het is namelijk kritisch getoetst door collega-wetenschappers. Maar veel financieel-economisch ‘onderzoek’ is niet veel meer dan een eigen enquête onder een beperkte groep respondenten, soms met uiterst sturende vragen. Daarom is het beter om man en paard te noemen. Uit een enquête onder x personen blijkt volgens [naam opdrachtgever enquête] dat…

Klik hier en lees het volledige artikel