10 Redenen om voor jezelf te beginnen

10 Redenen om voor jezelf te beginnen
5 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Iedereen zou ondernemer moeten worden... Waarom? Lees het hier...

Sinds oktober 2011 sta ik ingeschreven bij de KVK en ben ik officieel ondernemer. Hoewel ik met mijn bedrijven niet heel veel winst heb gemaakt, heb ik er zeker geen spijt van dat ik ondernemer ben geworden. Ik heb in de afgelopen 2,5 jaar namelijk enorm veel geleerd, meer dan dat ik in een MBA of wat voor master studie dan ook had kunnen leren. Daarnaast heb ik een hele goede tijd gehad. En ook een heleboel geleerd over het leven zelf.

Om jullie te inspireren om ook een onderneming te beginnen , zou ik graag 10 goede redenen willen noemen.


1. Een onderneming beginnen is makkelijk

Iedereen kan een onderneming beginnen, zelfs vanuit zijn luie stoel en een goede internetverbinding. Mijn advies aan mensen die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van een vaste baan is dan ook om hobbymatig met ondernemer te beginnen. Dan kan je altijd anticiperen op hoe het loopt. Voor studenten zou ik adviseren om zo jong mogelijk met ondernemen te beginnen, want deze ervaring zal je ook leren denken als een ondernemer en deze kennis komt je de rest van je leven van pas.

2. Een onderneming biedt ruimte aan creativiteit

Ieder mens heeft wel een bepaald ideaal. Dat kan variëren van een voorkeur voor lokale biologische groente tot het maken van snellere auto’s. Maar wat het ook is, als je er vol voor gaat zal je er zeker komen (of lever je er op zijn minst een bijdrage aan).

3. Een onderneming biedt vrijheid

Je hoeft nooit meer tegen een klok aan te staren om te kijken of het al 5 uur is. Soms vliegt de tijd voorbij en soms moet je je haasten voor een volgende afspraak of een deadline en soms kan je gewoon eens lekker alle tijd nemen om je te concentreren op jou missie (of om te ontspannen en inspiratie op te doen).

4. Je kan de wereld veranderen

Bedrijven als Google, Facebook en Apple en Microsoft zijn daar het levende bewijs van. Hoewel dit allemaal zeer jonge bedrijven zijn die allemaal vanaf scratch begonnen zijn, zijn dit de bedrijven die sinds het jaar 2000 het meeste impact hebben gehad op ons dagelijks leven.

5. Ontwikkel je talenten

Als je dacht dat je door een eigen onderneming opzetten niks leert, dan heb je het 100% mis. Er is geen betere leerschool voor vakken als Marketing, Sales en Business Administration en Management dan een eigen onderneming. Daarnaast geldt voor de meeste ondernemers toch wel dat ze echte specialisten zijn op een bepaald vakgebied. Je moet ook wel, wil je je kunnen onderscheiden.

6.Je biedt een enorme impuls aan de lokale economie

Veel startende ondernemers zien hun vrienden, familie en kennissen terug als klant. En dat kan mooie relaties opleveren. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een product hebt waar de klant geld mee kan besparen (of wat geld oplevert). Hoe langer jij de klant kent, hoe meer geld hij/zij aan jou verdient heeft. En hoe meer deze klant bereid zal zijn om jou aan te bevelen of om je opnieuw in te huren. Daarnaast kan jij (als het goed gaat) ook mensen helpen die belangrijk voor jou zijn, zoals je familie en je vrienden.

7. Leer jezelf kennen

Als ondernemer leer je goed jezelf kennen. Wat zijn je sterktes en je zwaktes. Waar ligt nou echt je passie? Wat wil je nou uit het leven halen? Hoe komen jou talenten het beste tot zijn/haar recht?

8. Wordt geïnspireerd

Als ondernemer zal je altijd de drive hebben om jou product of dienst nog beter te maken en zal je bij elke klant je product/dienst willen verbeteren. Daarnaast zal je ook moeten investeren in het opdoen van kennis en kunde, waar je als je slim bent uitgebreid de tijd voor neemt.

9. Bouw je eigen pensioen op

In plaats van de overheid of een of andere organisatie te laten beslissen waar jij het liefst in belegt en investeert, kan je dat nu zelf doen.

10. Worst Kaas Scenario

Als het niet lukt, kan je altijd met een opgeheven hoofd het slagveld verlaten. Je bent tenminste 100% voor je ideaal gegaan en je hebt je hart gevolgd. Daarnaast leer je als ondernemer ontzettend veel, wat je in alle aspecten in je leven van pas zal gaan komen.

Rino Groenenberg
www.bespaarcoaching.nl